Arquivo do blog

Crematorio de Rafael Chirbes

En  Café con libros de los miércoles, terminamos la novela de Rafael Chirbes, Crematorio,  sobrecogedor relato de una sociedad corrupta que vive inmersa en una grave crisis social.

   Rafael Chirbes, obtuvo con esta durísima novela sobre la corrupción urbanística, el Premio Nacional de la Crítica en el 2007 y fue elegida, por  un jurado compuesto de editores, escritores y agentes culturales organizado por ABC, “La segunda mejor novela española del siglo XXI”, destacando su carácter revulsivo realista en la narrativa española.

Para comprender mejor al autor y su obra, os recomiendo leer los post que mis compañeros de otros clubs realizaron en el  blog, a través de  este enlace y  escuchar a Rafael hablando de Crematorio en  una entrevista del programa de TVE  Página 2.

Chirbes acaba de publicar En la orilla, “La gran novela de la crisis en España” según Javier Rodríguez Marcos.

Si Crematorio era el pelotazo y la burbuja inmobiliaria pilotados por un arquitecto valenciano que cambió ideales políticos por corrupción política, “En la orilla” es el largo y resacoso invierno que sigue a aquella fiesta. Y que todavía dura.

Crematorio

É Crematorio un descubrimento total. Un percorrido integral polo espiñazo da nosa sociedade feito no tempo  que dura o traxecto en coche do seu narrador. Un esnaquizar os pensamentos para facer unha radiografía que non agocha nada, que de tan íntimo o que se di fica totalmente exposto o interior de cada un dos personaxes retratados.

O crematorio é un título global que parte da realidade da morte de Matías Bertomeu para igualar e facer abrollar os crematorios -purgatorios, infernos, culpas e penas- de cada un dos seus achegados. Da man do seu irmán Rubén, construtor sen escrúpulos e snob de postal septuaxenario (con matóns ao seu servizo, familiar á que pagar as maquías da chantaxe emocional, nova muller pneumática e na treintena…) asistimos a un estruturadísimo retrato da clase alta e toda a coda parasitaria que xorde arredor da desenfreada construción urbanística na costa de Levante. Nun pobo imaxinario, Missent, que podería ser un Benidorm de altísimas torres a pé de praia, ou calquera desas cidades de vacacións prometidas como paraísos de cemento e tixolo, o mosaico de personaxes percorre os alicerces de todo o que fundou a industria dos Bertomeu, dende unha nai autoritaria, “gótica egoística”, alta e agresiva como as torres dunha catedral, até o máis resentido dos sicarios, todos os personaxes que se lamentan pola perda de Matías, ideólogo dunha nova revolución que volva ao campo, ábrese en canle para expoñer sentimentos de insatisfacción, sobre todo.

Narrador principal, Rubén, pedra angular desta familia baseada no poder, nos cartos e na trampa sobre a que subsisten, merodéase sobre a infancia perdida, as figuras antergas e cobiza como motor fundamental; o material como o esparadrapo que une as fendas e que tapa as feridas. A ética e a conciencia chegan a un estado ornamental para dar paso a exquisitez como reflexión, á busca da beleza e do acomodo por riba de valores esenciais.  Rubén, o irmán vivo, síntese pegado á sombra do seu irmán, ferve na envexa da súa liberdade que, sen comprometerse con nada -fillos, mulleres, ideas, materiais, partidos- mantivo unha consideración e un respecto do que el non goza.

Todos vistos ao trasluz, ningún personaxe pode fuxir de ser espido e visto na súa miseria. O escritor que, procurado o éxito, agora busca os puntais primordias da vida, o amor e a calma, para poder morrer en paz. O crítico que xustifica a súa creación como busca da idea propia que lle permita sair da mera función de eco para ser voz. A filla  que querería ser filla e amante do tío morto. A muller nova que quere ser nai de novas xeracións que herden o poder conquerido…

O texto é agumado, cortante, real; danos unha aproximación a nós mesmos a través da análise de pormenores exquisitos, da observación total de cada movemento do ser humano. Podemos vernos como nun espello, aínda que non nos queiramos recoñecer nese lugar que podrece de corrupción e de avaricia.

O autor vai superpoñendo as voces, os tempos,os espazos, para que caiba todo nun  momento, varias vidas ao mesmo tempo facendo un corifeo -ou un coro de carpideiras que choran xunto ao cadáver ao bordo do crematorio- e que cantan as mesmas dores e os mesmos degoros sen diferenciarse nas razóns e nos propósitos primarios: vencer os medos, a morte, conseguir máis, ser o que máis. Fuxir do propio lume que arde na conciencia.

 

Rafael Chirbes (Tabernes de Valldigna, Valencia, 27 de junio de 1949) é  un escritor e crítico literario español, gañador do Premio Nacional de la Crítica 2007.

Novelas

  • Mimoun(1988)
  • En la lucha final(1991)
  • La buena letra(1992)
  • Los disparos del cazador(1994)
  • La larga marcha(1996)
  • La caída de Madrid(2000)
  • Los viejos amigos(2003)
  • Crematorio (2007)

 Ensayos

  • Mediterráneos(1997)
  • El novelista perplejo(2002)
  • El viajero sedentario(2004)
  • Por cuenta propia (2010)

Crematorio de Rafael Chirbes

Razones para comenzar el club con este libro del valenciano Rafael Chirbes:

  • La relevancia y la actualidad de uno de los temas tratados: la corrupción urbanística.
  • Chirbes es considerado como uno de los pocos autores españoles que escriben literatura para adultos.
  • Relata la intrahistoria de una familia y ¿a quién no le gusta saber?
  • Adaptación en formato serie por canal plus. Así podremos decir “mucho mejor el libro ¡dónde va a parar!
  • La portada del libro no tiene nada que ver con lo que hay dentro
  • Que obtuvo el premio nacional de la crítica en el 2007
  • Esta es la historia reciente de nuestro país, la historia de una locura colectiva que nos ha dejado en herencia paisajes y vidas devastadas
  • Los libros de Chirbes están llenos de revolucionarios que querían cambiar la Historia y terminaron cambiando de chalet

Bibliografía del autor:

Novelas:
    .: Mimoun (1988)
    .: En la lucha final (1991)
    .: La buena letra (1992)
    .: Los disparos del cazador (1994)
    .: La larga marcha (1996)
    .: La caída de Madrid (2000)
    .: Los viejos amigos (2003)
    .: Crematorio (2007)

Ensayos:

    .: Mediterráneos (1997)
    .: El novelista perplejo (2002)
    .: El viajero sedentario (2004)
    .. Por cuenta propia (2010)